«

Keresés

Szakértelem:

Vízoldékony lakkok és lazúrok feldolgozása

 

A vízoldékony lakkrendszerek előnye az oldószertartalmú anyagokkal szemben az sokkal markánsabban valósul meg egy lakkozó üzemben, mint azt elsőre várnánk. A vízoldékony lazúrok és lakkok ezen felül előnyösebbek a szakmai felügyeleti követelmények teljesítésénél, az emissziós értékek, a szűrőberendezések és az elektromos rendszerek kialakítása, a robbanás- és tűzvédelem, valamint a munkatársak egészségének terhelése vonatkozásában.

Lakkozástechnikai előnyei közé tartozik a szellőztetés szükségtelensége, a helyiség temperálásának korlátozása és a lakkozási ütemidők radikális rövidítése anélkül, hogy az a gyakorlatban befolyásolná a lakkozás eredményét. A lakkozási hibák elkerülése érdekében a következő pontokra szeretnénk felhívni a figyelmet:

 

1. Nedvesség elvezetés és temperálás
Az a nézet, miszerint a vízoldékony lakkok esetében az oldószerek hiánya miatt nem kell szellőztetni, téves. Mindaddig, ameddig víz van a lakkrétegben, az nem tud megszilárdulni. Ezért nagyon fontos a szárítóhelyiségek megfelelő szellőztetése.

 

2. Nedves rétegvastagság
Számos diszperziós lakk rheológiája egy bizonyos nagyságrendű nedves rétegvastagság alkalmazását teszi lehetővé. Az ilyen vastagságú lakkrétegek azonban 12–18 órás száradási idő alatt nem tudnak megszilárdulni, ami megnehezíti az ablakok szállítását, a felszerelését, rakodását. Akinek fontos, hogy a lakkréteg egy éjszaka alatt jól kiszáradjon, annak a vízoldékony lakkot nem célszerű 150 μm-es nedves rétegvastagságnál vastagabban felvinnie.

3. Száradás
Amennyiben szemrevételezéssel vagy tapintással arra lehet következtetni, hogy a réteg megszáradt, és néhány óra elteltével felviszik a második lakkréteget, akkor az első lakkréteg a második víztartalma miatt megduzzadhat, és ezt követően csak jelentős késedelemmel száradhat tovább.

 

4. Tömítési profilok
A záróanyagoknak és tömítéseknek pontosan illeszkedniük kell a vízbázisú lakkrendszerekhez, hogy elkerüljék a duzzadást, az elszíneződéseket és a bevonatokkal történő összeragadást.

 

5. Szerelvények
A szerelvényeknek és a rögzítéseknek korrózióállóknak kell lenniük. A keret és a szárny közötti présnyomásnak a teljes elemen (szárny) egyenletesnek és nem túl magasnak kell lennie.